2022 Yılı Fitre Miktarı Belli Oldu

  Haberler

Her yıl verilen fitre miktarı bu yılda diyanet tarafından açıklandı.Fitre vermek isteyen vatandaşlar için diyanetin fitre miktarı açıklaması yazımızda bulunmaktadır.

Fitre veya fıtır sadakası,Ramazan ayında fakirlere verilen yardımdır.Ramazan Bayramı sabahından önce verilmesi iyi olur.Yoksulların da bayrama sevinçle girmesini sağlar.

Fıtır sadakası,zekatın farz olması için gerekli şartları taşıyan herkese vaciptir.Yalnız zekatta olduğu gibi malın üzerinden bir yıl geçmesi gerekmez,bayram sabahına kadar zengin olan kişi de fitre verir.Şafii mezhebine göre kişinin fıtır sadakası vermesi için zengin olması gerekmez;bayram sabahı fıtır sadakası verebilecek kadar malı varsa fıtır sadakasını verir.Yine Şafii mezhebine göre kendisine fıtır sadakası düşen kişiye bakmakla yükümlü olduğu çocukların ve büyüklerin de fıtır sadakasını vermek de düşer.

Fıtır,aile reisinin,hem kendisi hem de ergenlik çağına ulaşmamış her bir çoçuğu için verdiği bir sadakadır.

Zekat alabilecek durumdaki her fakire fitre verilebilir.Aynı kişiye birden fazla fitre verilebilir.Fitre verirken “Bu fitredir” denmesi gerekmez.Veren kişinin kalben fitreye niyet etmesi gerekir.

Diyanet’in resmi sitesinden 2022 yılı Fitre miktarı açıklaması aşşağıda belirtilmiştir.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde;

  1. Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarının 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için 40 TL olarak belirlenmesine,
  2. Bu meblağın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,
  3. Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna,
  4. Bunun yanında her bir mükellefin, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebileceğine,

Oy birliğiyle karar verildi.

Diyanetin resmi web sitesinden konuya ulaşabilirsiniz:

https://kurul.diyanet.gov.tr/Duyuru-Detay/Duyurular/858/2022-yili-fitre-miktari-belli-oldu

Yayınlanma Tarihi: 24 Nisan 2022 / Son Güncelleme Tarihi 24 Nisan 2022

Yazar hakkında

Yorum Yap