Orucu Bozmayı Mübah Kılan Özürler – Oruç bozmak

  Oruç

Orucu Bozmayı Mübah Kılan Özürler – Oruç bozmak

Orucu Bozmayı Mübah Kılan Özürler Bir kişi hangi durumlarda orucunu bozabilir?Oruc bozmayı mübah kılan durumlarda orucunu bozan kişi kaza edebilir mi?Oruç bozmak hangi durumlarda Kefaret gerektirmez? Yolculukta oruç bozulur mu?Hastalıkta,Hamilelik ve çocuk emzirmekte oruc bozmak.Oruç tutamayacak kadar yaşlılar orucunu boza bilir mi?

1-Yolculuk: Yolculuk, Ramazan ayında orucu tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir.


2- Hastalık: Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle orucu tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Oruç tutması halinde hasta olacağı kesin bilinen kimse de hasta hükmündedir.


3- Hamilelik ve Çocuk Emzirme: Hamile kadınların, oruç tuttukları takdirde kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden korkulması halinde oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görmesi tehlikesi bulunması halinde oruçlarını tutmayabilirler.


4- Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler de, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.


5- İleri derecede açlık, susuzluk: Oruçlu bir kimse, açlıktan veya susuzluktan dolayı beden ve ruh sağlığının ciddi derecede bozulması tehlikesi ile karşılaşması halinde orucunu bozup daha sonra kaza edebilir.


6- Zorlanma tehdit edilme: Mahkûm veya esir durumundaki bir kişi, ona zarar verebilecek güce sahip kişiler tarafından orucunu bozmaya zorlanırsa bozması caiz olur. Bu orucunu kaza eder.

Bknz; Orucun sünnetleri nelerdir?

Bknz; Orucun Farzları Nelerdir?

Kaynak: Seyda Muhammed konyevi (Temel Dini Bilgiler)

Yayınlanma Tarihi: 5 Şubat 2023 / Son Güncelleme Tarihi 5 Şubat 2023

Yazar hakkında

Yorum Yap