Abdest

  Abdest, İslam İlmihali

Abdest;abdestsiz olarak yapılması helal ve caiz olmayan;namaz kılmak,Kur’an-ı Kerim’i tutmak veya Kabe’yi tavaf etmek gibi ancak abdestli olarak yapılabilen ibadetleri yapmak için gereklidir.

ALLAH-U ZULCELAL ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:
“Ey iman edenler! Namaza kalktığınız vakit,yüzünüzü ve ellerinizi dirsekler dahil yıkayın,başınızı mesh edin,ayaklarınızı da topuklara kadar yıkayın.”(Maide;6)

 Rivayet olunmuştur ki;Adem aleyhisselam cennette buğdayı yediği zaman,yüzü ile buğdaya yönelmiş,eliyle onu almış ve eliyle başına dokunmuş ve ayakları ile de yürümüştü.ALLAH-U ZÜLCELAL onun tevbesini kabul ettiği zaman, o günahı işlerken kullandığı azalarını yıkaması ve başına dokunduğu için başını meshetmesi,ona ilham olundu.İşte abdest azalarının yıkanmasının hikmeti budur.

Hz.Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:
“Din,temizlik üzerine bina edilmiştir.”(Taberani)
Bu temizliklerin başında abdest gelmektedir.Abdest alan kimsenin kalbi saygı dolu olmalı,Rabbini ziyaret ettiğini,O’nun huzurunda olduğunu bilerek ona göre hareket etmelidir.

 Çünkü ALLAH-U ZÜLCELAL azaların su ile yıkanmasını günahlardan arınmanın sembolü kılmıştır.Onun için abdesti adablarına riayet ederek almak,büyük mükafatları da beraberinde getirir.Nitekim Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
”  Abdest ne güzel sevaptır.Herhangi bir kimse ,ALLAH-U ZÜLCELAL’in rızasını kazanmak için namaz kılmak isteyip,abdest almaya teşebbüs ettiği zaman;ağzına su verince,dili ile yapmış olduğu bütün günahları bu su damlaları ile yere dökülür ve ALLAH-U ZÜLCELAL tarafından af ve mağfiret olunur.

  Yüzünü yıkadığı zaman,gözleri ile yapmış olduğu bütün günahları,bu su damlaları ile yere dökülür,af ve mağfiret olunur.Ellerini yıkadığı zaman,elleri ile yapmış olduğu günahları parmak uçlarından dökülür.Ayaklarını yıkadığı zaman,ayakları ile yapmış olduğu günahları bu su damlaları ile dökülür,af ve mağfiret olunur. 
“(Ebu Davud,İbni Mace)

Bu hadis şuurlu olarak düşünen insanlar için büyük bir işarettir.

Kaynak:İbadetlerin Edeb ve Sırları

Yazıda herhangi bir hata eksik varsa lütfen konu altından uyarınız.

Yayınlanma Tarihi: 16 Temmuz 2021 / Son Güncelleme Tarihi 16 Temmuz 2021

Yazar hakkında

Yorum Yap